Menu Sluiten

Wat zijn de verschillen in de processor generaties ?

Om een goed prijsvergelijk te maken is het belangrijk om de juiste OPS Computer met de juiste generaties processoren te vergelijken. Met de generaties OPS computer wordt de gebruikte processor generatie bedoeld. Deze generatie is ook te herkennen aan het type processor. Zo is een i5 8250 processor een processor van de 8e generatie en een i5 1135 en van de 11e generatie.

De OPS computers op de website van QUtronics zijn van de 10e en 11e generatie. De 11e generatie OPS computers hebben wij de TL reeks genoemd, de afkorting van Tiger Lake. De verschillende in de generaties hebben vooral te maken met het aantal aanwezige cores, threads, cache geheugen en de ondersteunde grafische interface en ondersteund geheugen.

Het aantal cores, ofwel processorkernen is bepalend voor de snelheid. Een Quad Core (met 4 cores) is dus veel sneller dan een Dual Core met twee cores. Veel taken die in de processor worden afgehandeld worden met meer cores tegelijkertijd over meerdere cores verdeeld zonder in een wachtrij te hoeven staan.

De kloksnelheid bepaald het aantal taken dat een processor in 1 seconde kan doen, hoe hoger dit getal hoe sneller de processor.

Het cache geheugen is een stukje geheugen tussen de processor en het werkgeheugen. Dit zorgt ervoor dat allerlei data al klaar staat om bewerkt te worden in het cache geheugen, dat sneller is dan het standaard werkgeheugen. Hoe groter het cache geheugen hoe sneller de processor.

Een overzicht tussen een i5 1135, i5-1235 en i5-1335 processor, de 11e, 12e en 13e generatie i5 is te zien in dit overzicht

processorengeneraties processoren